Het Amsterdammertje, een hollands icoon

Het Amsterdammertje, een wereld-
beroemd paaltje uit de Achterhoek!

Niet alleen meer in Amsterdam, maar ook in vele steden en dorpen in Nederland en omliggende landen is het Amsterdammertje voor iedereen een herkenbaar Hollands produkt.

Bijzonder is dat het Amsterdammertje bij VCP Streetcare in de Achterhoek wordt geproduceerd. Hoe dat zo gekomen is begint in de 17e eeuw….

Tijdens de gouden eeuw waren de schepen van de compagniesvaart uitgerust met gietijzeren kanonnen. Na de industriële revolutie in de 18e eeuw was de glorie van de compagniesvaart verbleekt en veel van de schepen werden onttakeld. De zware, gegoten scheepskanonnen kregen een nieuwe beschermingstaak. Ze werden op de hoeken van de straten ingegraven met de loop omhoog. De loop werd gevuld met zand dat weer werd afgedekt met een kanonskogel. Zo werden de kanonnen de eerste trottoirpalen, zodat de huizen niet langer beschadigd raakten door de grote rijtuigwielen.

Het huidige Amsterdammertje, dat sinds begin jaren zestig wordt geproduceerd door VCP Streetcare, ontleent zijn vorm aan dit kanon; want leg het Amsterdammertje horizontaal en je ziet een kanonsloop waar de kogel net uit komt. Nadat de eerste Amsterdammertjes van gietijzer werden gemaakt, is er begin jaren zestig een speciale machine ontwikkeld en gebouwd die Amsterdammertjes, bijna volledig geautomatiseerd, van plaatstaal maakt, zo werden ze veel lichter in gewicht.

Deze bijzondere machine, waarvan er maar 1 ter wereld bestaat (!), staat bij VCP Streetcare in Zelhem.